פארטו בניגריה

פארטו 80-20

וילפרדו פארטו (1848-1923), כלכלן וסוציולוג איטלקי, עסק בחקר התפלגות ההכנסה.
באחד ממחקריו מצא ש-20% מאוכלוסיית איטליה מחזיקה ב-80% מהרכוש.
כך נולד חוק פארטו, הידוע גם בכינויו "כלל 80-20" לפיו:
20% מהמוצרים אחראים ל-80% מההכנסות, 20% מהלקוחות צורכים 80% מהזמן של מחלקת השירות, וכן הלאה.
השבוע נזכרתי בכלל של פארטו במהלך כנס אנליסטים בנושא כלכלת ניגריה שערכה חברת שיכון ובינוי.
(המצגת על כלכלת ניגריה מופיעה באתר הבורסה).

הנתון המפתיע של דוקטור סלמי

את המצגת שנערכה בבורסה לני"ע העביר ד"ר איו סלמי (Dr. Ayo Salami), מנהל ההשקעות הראשי של Duet Group באפריקה.
העמדה הפוזיטיבית שהציג המומחה ביחס לאפריקה בכלל ולניגריה בפרט לא הפתיעה אותי.
אף אחד לא ציפה שהנהלת שיכון ובינוי תביא מרצה שישפוך מים קרים על האנליסטים.

למרות זאת, ד"ר סלמי הצליח להפתיע אותי.
לדבריו, סקטור הנפט מהווה רק 10% מהתוצר של ניגריה (ראו בשקף 12).

נפט ניגריה

זאת בזמן שבשנים 2013-2014 הנפט היה אחראי על כ-65% מהתקציב של ניגריה.
ד"ר סלמי מסביר את התופעה בכך שהחגיגה בסקטור הנפט עודדה גבייה לא אפקטיבית של מסים (ראו שקף 13).

נפט מסים ניגריה

והנה לכם פארטו אפריקני:
סקטור שמהווה רק 10% מהתל"ג אחראי על 50-70% מהתקציב.

האם ממשלת ניגריה תצליח להעמיק את הגביה? ימים יגידו.
לפני זה, על הנשיא הנבחר (Buhari) מוטלת המשימה להעביר את התקציב לשנת 2016.
ההצבעה על התקציב שהייתה אמורה להתקיים ב-25 בפברואר נדחתה, וככל הנראה תתקיים במהלך חודש מרץ.
מבחינת החברות הבינלאומיות שפועלות בניגריה מדובר באירוע שמהווה אבן דרך חשובה בהמשך פעילותן במדינה.
אישור התקציב יסלול את הדרך לפירעון החוב לספקים השונים, ובהם שיכון ובינוי שהחשיפה שלה מוערכת ב-100 מיליון דולר.
לא פחות חשוב מכך, תקציב חדש יפתח את ה"שיבר" של הפרויקטים שבחודשים האחרונים הוקפאו ביחד עם המימון שלהם.


אין לראות בפוסט זה ייעוץ / שיווק השקעות או תחליף לייעוץ / שיווק השקעות המתואמת אישית וספציפית ללקוח תוך התחשבות בנתוניו, צרכיו המיוחדים והאחרים. האמור לעיל הנו למטרת אינפורמציה בלבד ומובא כחומר רקע בלבד. לכותב אין עניין אישי בנושא הכתבה. הכותב מספק שירותי מחקר לקרנות גידור ולגופים מוסדיים שמחזיקים או עשויים להחזיק בניירות ערך או בנכסים הפיננסיים המוזכרים בבלוג. הקפידו לקרוא בעיון את תנאי השימוש באתר.


תגובות